Bijdrage van Inspectie van het Onderwijs

De onderlinge verschillen tussen scholen en instellingen op het gebied van onderwijskwaliteit en basisvaardigheden zijn te groot, constateren wij in De Staat van het Onderwijs 2024. Dat blijkt onder andere uit de mate waarin leerlingen op vergelijkbare scholen de taal- en rekenvaardigheden beheersen en uit de kwaliteitsoordelen van de inspectie over scholen en instellingen. Uit een steekproef van 225 scholen blijkt dat ruim 20% van de scholen vorig jaar het inspectieoordeel Onvoldoende kreeg. Tegelijkertijd zijn er veel scholen waar het wél lukt. Hoe zit het precies met die schoolverschillen? Bekijk hier de video. 

Larissa Bosman

Leerkracht, rekencoördinator en onderwijskundige

1 w

Bij de schoolweging wordt er gekeken naar de sociaal-economische achtergrond van de kinderen, maar wordt er ook gekeken naar andere factoren? Een kind met 'hoog' opgeleide ouders zou dus uit moeten stromen op havo/vwo is de verwachting. Maar wat als dit kind autisme heeft en moeilijk zelf tot leren komt? Of een tos en de taal van alle toetsen en oefenboekjes niet altijd begrijpt? Of al op jonge leeftijd burn-out is door de hoge verwachtingen... En weer stoppen we kinderen in hokjes en vergelijken we ze met wat? Hun eigen groei of die van anderen? Leren we dan niets van het onderzoek van Karen Heij? Blijft de onderwijsinspectie oogkleppen opzetten en onvoldoendes uitdelen (ja, zelfs aan 20% van de scholen) op basis van één toets. Loop scholen binnen en observeer op wat je ziet en laten we stoppen met grip proberen te krijgen op de ontwikkeling van kinderen d.m.v. één momentopname. Laten we stoppen met kinderen in hokjes te plaatsen van 1F en 2F/1S, vmbo of vwo en 'hoog' versus 'laag' onderwijs. Laten we weer naar kinderen kijken en bedenken wat deze kinderen nodig hebben om verantwoordelijke en zelfgestuurde individuen te worden in de toekomstige maatschappij.

Henk van Groen

Math education at Diamantcollege

1 w

Heeft u wel eens een klas in het Vmbo onderwijs gezien die worstelen met rekenen en wiskunde. Uw verhaal helpt namelijk niet de leerling zelf. U bent van harte uitgenodigd.

Rein Sybesma

Werkzaam in onderwijs

6 d

Maar: wat is hier nu eigenlijk vastgesteld? Dit levert toch geen enkele bijdrage aan de oplossing? Zeggen dat het hier of daar wat beter kan: eigenlijk is dat inhoudsloos. Je mag van de inspectie ècht meer verwachten om die scholen, die vergeleken met soortgenoten, onder de maat scoren, te laten onderzoeken waarin dat nu zit. Ik wil wel een beetje helpen: - gezinsomstandigheden: meer/minder gezinsproblemariek als scheidingen, armoede, (verbaal) geweld, werkloosheid - meer / minder digitalisering - gemiddelde opleidingskwaliteit leerkrachten - meer /minder handen voor de klas - kwaliteit gebouw, met name verse en frisse lucht - goede basis in groep 1 en 2 gelegd? - Lees- en schrijfvaardigheid samen op in groepen 3 en 4 - positieve doch strenge houding in de klas? - instructiekwaliteit op orde (dat is wat anders dan ‘voorgeschreven’) - voldoende power in huis om eigen koers te varen (dus bijvoorbeeld ‘weg met realistisch rekenen)? Kortom: dat er verschillen zijn, dat was allang duidelijk. Een beetje directeur en team hebben niets aan open deuren. En dat was toch de bedoeling van vernieuwd inspectietoezicht: scholen helpen te zoeken naar de juiste antwoorden en die te leren toepassen?

Frank Wanders

Senior Onderzoeker/Beleidsadviseur

1 w

Wat een mooie en heldere visualisatie en uitleg. Dank. Klopt het dat de spreiding tussen scholen toeneemt naarmate er een hoger schoolgewicht is toegekend?

Rein Sybesma

Eigenaar bij Privacy Advies Sybesma

4 d

 Na bijna veertig jaren basisschool komen we dus niet veel verder dan vast te stellen dat er verschillen zijn tussen basisscholen. En: we benoemen ook niet welke gevolgen het gepeuter aan het onderwijscurriculum heeft gehad. We zeggen ook liever niet dat het elke drie jaar verhogen van toetsnormen er voor zorgt dat je nooit een doel bereikt. Evenmin hebben we het hier over de kwaliteit van opleiden in de fundamentele vakken. We benoemen evenmin dat digitalisering nu precies laat zien waar 10 jaar geleden al voor gewaarschuwd werd in het boek ‘Digitale dementie’. Wat ik hier zelf wel benoem is dat het voortdurend hameren op basisvaardigheden gelijk op gaat met het verminderen van leermotivatie (aldus het wereldwijde PISA-onderzoek). Wat vooral triest is is dat het Nederlandse onderwijs inmiddels van hoog scoren nu ergens in de middenmoot is gezakt (aldus datzelfde PISA-onderzoek). Daarom maar een oude wijsheid: “Blijf doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.” Jammer: wat zou het mooi zijn als je later terug zou kunnen kijken op een boeiende en leerzame schooltijd, waarin serieus aandacht bestond voor JOUW kwaliteiten. Tuurlijk: je mag het hartgrondig met me oneens zijn. Maar dan graag wel boter bij de vis voor de Inspectie.

Stef Neerken

Gepensioneerd Databeheerder

1 w

Zeer informatief

Ilonka van der Sommen

Docent Fontys OSO, Lid kenniskring lectoraat waarderen van diversiteit, Coördinator Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Midden Brabant, voorzitter beroepsvereniging IBvA,

1 w
Bianca van Oel-Lammers M En

remedial teacher, autisme specialist

1 w

Susanne Rijken leuk om je zo te zien!

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen